Консоме - бистър и усилен бульон

Консоме - бистър и усилен бульон

Необходими продукти:


2,5 - 3 килограма говежд джолан
1бр. кокошка
500 - 600 грама нетлъсто говеждо месо
2 белтъка
целина
моркови



Консомето е усилен и избистрен бульон. Приготвя се задължително от говеждо месо. Консомето се усилва с цяла охранена кокошка или нейните дреболии. Ако искате консомето да е зачервено, трябва да запържите кокошката, като това му придава особен вкус и много приятен цвят.

Бистрият бульон се  сервира без никаква мазнина, като се сервира горещ или студен, но задължително в чаши и без никаква гарнитура.

Пригответе силен бульон от от 2,5-3 килограма говежд джолан. Ако ще прибавяте кокошка, трябва да я сварите с месото. Прецедете бульона и го оставете да изстине през нощта, за да можете да му оберете мазнината на сутринта.

Сега е време да пристъпите към усилването и избистрянето на консомето. На около 2 литра бульон вземете 500-600 грама нетлъсто говеждо месо, смелете го с машинка и го омесете с два белтъка и по 1-2 парченца целина и моркови, които са нарязани на много дребно. Смесете всичко с бульона и го избистрете по следния начин. Бърка се на умерен огън докато заври. Дръпнете го и го оставете на края на печката за около час.   
Не го захлупвайте! След това го прецедете и сервирайте.