Обикновен бульон от джолан,картофи,пащърнак и целина

Обикновен бульон от джолан,картофи,пащърнак и целина

Необходми продукти:

1,5 - 2 килограма говежд джолан
15-16 ч.ч. студена вода
1 глава лук
1 морков
целина
магданоз
пащърнак
черен пипер
2-3 дафинови листа
2-3 картофа
сол


Месото се измива добре и се залива със студената вода. Слага се да заври на силен огън. Месото пуска пяна, която трябва да се отнеме. Това се прави до три пъти. След това тенджерата се пуска на умерен огън. Посолете на вкус и варете три до три и половина часа. Когато месото е сварено добавете главата лук, която е срязана на две, моркова, малко целина, малко магданоз, ако имате и малко пащърнак, няколко зърна черен пипер и дафиновия лист. По желание можете да добавите и 2-3 картофа, но е много важно да следите да не се разварят.
Когато бульона е готов, трябва да го прецедите през гъста решетка.

В готовия бульон могат да бъдат добавени ориз, фиде или юфка или тестени звездички.  Към два литра бульон могат да бъдат добавени 2-2 1/2 супени лъжици ориз, шепа фиде или юфка, шепа звездички. Препоръчително е те да бъдат сварени отделно в малко бульон, прецедени и след това добавени в готовия бульон. По този начин ще са се освободили от брашнената си обвивка, която размътва бульона.

Преди сервиране поръсете със ситно нарязан магданоз и черен пипер.